LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.000 de persoane se aflau în centrul comercial din Kremenciuk, atacat cu rachete ruseşti, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.000 de persoane se aflau în centrul comercial din Kremenciuk, atacat cu rachete ruseşti, afirmă Zelenski

UPDATE 07.43 Opt morţi la Lisiceansk, unde forţe ruse iau cu asalt oraşul, afirmă un oficial militar ucrainean

Cel puţin opt oameni au murit şi 42 au fost răniţi după ce o rachetă provenită dintr-un lansator de rachete multiple rusesc (MLRS) a lovit o mulţime care lua apă de la o cisternă, a afirmat luni Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, citat de CNN.

„Azi la Lisiceansk, când populaţia civilă lua apă de la o cisternă, ruşii au tras spre o mulţime de oameni cu MLRS Hurricane”, a spus Gaidai. „Opt locuitori din Lisiceansk au murit, 21 de oameni au fost duşi la spital şi cinci au rămas la Lisiceansk după ce au primit îngrijiri medicale. 16 cetăţeni au fost evacuaţi la spitale din alte regiuni”, a adăugat el.

CNN nu a putut verifica independent afirmaţiile lui Gaidai, iar Guvernul rus nu a comentat incidentul. Rusia a negat continuu că a atacat civili, în pofida probelor covârşitoare care arată contrariul.

Presupusul atac a avut loc în timp ce forţele ruse din regiune îşi concentrează eforturile pentru a cuceri Lisiceansk, ultimul oraş rămas sub control ucrainean în regiunea Lugansk.

„Pe lângă asaltul auspra oraşului din diferite părţi, ei îl distrug cu artilerie, aeronave şi bombardamente constante", a mai spus Gaidai.

El a explicat că situaţia umanitară este disperată, cu „mulţi răniţi şi morţi deja„.

„Nu am putut să aducem kituri umanitare două zile la rând pentru că drumul a fost bombardat intens", a afirmat el. "Am reuşit să aducem medicamentele pe care le-au cerut medicii (în avans), inclusiv anestezic, la spitale pentru că am înţeles că vor fi tot mai mulţi", a adăugat el.

Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk a mai spus că forţele ucrainene opun rezistenţă în zonă, adăugând că sunt însă depăşite numeric şi din punctul de vedere al armelor.

UPDATE 07.41 Ucraina solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacurilor recente ale Rusiei

Ucraina a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în urma atacurilor recente ale Rusiei împotriva unor ţinte civile, a afirmat preşedintele organizaţiei, relatează BBC.

Atacul cu rachete de la un centru comercial din oraşul Kremenciuk, în centrul ţării, ar urma să fie „tema principală” a reuniunii, potrivit unui purtător de cuvât al misiunii Albaniei, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate.

De asemenea, „bombardamentele peste tot Kievul” de duminică, în timpul cărora a fost lovit un complex rezidenţial, vor fi discutate la reuniune, care este programată să aibă loc marţi seară.

UPDATE 05:00 Liderii G7 condamnă atacul asupra mall-ului din Ucraina

Liderii G7 au condamnat atacul abominabil asupra centrul comercial din Kremenciuk, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste zece persoane.

„Atacuri fără discernământ asupra civililor nevinovaţi constituie o crimă de război. Preşedintele rus Putin şi cei responsabili vor fi traşi la răspundere”, se arată în declaraţia liderilor G7.

Francezii cer ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atacul cu rachete asupra centrului comercial ucrainean

Ministerul de Externe francez a emis un comunicat de presă, luni, prin care afirmă că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru atacul cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk. Conform preşedintelui Zelenski, în momentul atacului, peste 1.000 de persoane se aflau în interior.

UPDATE 04:00 Zelenski consideră că atacul asupra mall-ului din Kremenciuk este unul din cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei

Preşedintele Volodimir Zelenski a catalogat atacul rusesc de luni asupra centrului comercial din Kremenciuk ca fiind unul din cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei.

„Oraş paşnic, centru comercial obişnuit, femei înăuntru, copii, civili obişnuiţi. Aproximativ 1.000 de persoane se aflau acolo înainte de anunţarea raidului aerian. Numai teroriştii complet nesăbuiţi, care nu au ce căuta pe pământ, pot lansa rachete asupra unui astfel de obiectiv”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a precizat într-un video că atacul a fost unul deliberat, din partea ruşilor. El a mai adăugat că operaţiunile de salvare continuă şi că pierderile vor fi semnificative.

UPDATE 02:00 Ursula von der Leyen nu ar paria pe Rusia

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu ar paria pe Rusia, în ciuda progreselor făcute de aceştia în estul Ucrainei.

„Experţii militari ne spun că mişcările Rusiei sunt mult mai lente, mai puţine decât se aşteptau. Aşa că Rusia are din ce în ce mai multe probleme. Nu aş paria deloc pe Rusia. Dimpotrivă … ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Ei sunt motivaţi. Iar ruşii habar nu au pentru ce luptă, pentru că nici măcar nu văd vreun sens în acest război”, a declarat von der Leyen.

UPDATE 00:00 Blinken afirmă că lumea este îngrozită e atacul rusesc asupra unui mall

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a vorbit despre teribilul atac rusesc asupra unui mall din Kremenciuk. El şi-a exprimat oroarea faţă de acţiunea ruşilor şi a promis că va trage Moscova la răspundere.

„Lumea este îngrozită de atacul cu rachete al Rusiei de astăzi, care a lovit un centru comercial ucrainean aglomerat – ultimul dintr-o serie de atrocităţi”, a scris Blinken, pe Twitter.

Urmările atacului cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk

Adjunctul şefului biroului prezidenţial al Ucrainei, Kirilo Timosenko, a făcut publice imagini care surprind ce s-a întâmplat mediat după bombardamentul rusesc asupra unui mall din Kremenciuk. În urma acestui atac peste zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost grav rănite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi, cum zice omul ăsta?

5 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?